Alapanyagok: zsemle felhasználásával készült receptek: 1. oldal
|
|
|
|
Tündüs, 2011, szeptember 11 - 20:02
|
A hagymákat meghámozzuk, végeit levágjuk, forró sós vízben kb. 2 perc alatt megfőzzük, majd lecsepegtetjük. A hagymák belsejét óvatosan szedjük ki, úgy hogy 2-2 hagyma réteg maradjon, és még tudjunk bele tölteléket rakni. (1 nagy hagymából kb. 3 db tölteni való hagyma-körünk lesz. A hagymák középső, már nem tölthető részét belerakhatjuk -összedarabolva - a töltelékbe).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tündüs, 2009, november 23 - 23:41
|
Az olajat felhevítjük, majd a lisztet rászórjuk, és állandó, folyamatos keverés közben világosbarnára pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a köménymagot, és a tűzről lehúzva, de folyamatosan kevergetve kipattogtatjuk. Hozzákeverjük a pirospaprikát, felöntjük vízzel, sóval ízesítjük és jól felforraljuk. Közben a zsemlét apró kockákra vágjuk, és olajon barnára pirítjuk. A levest kb.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tündüs, 2009, október 6 - 22:36
|
A zsemlét vízben (vagy tejben) megáztatjuk, ha jól megázott kinyomkodjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, egy kevés olajon megpirított reszelt vöröshagymát (vagy hagymakrémet),a zúzott fokhagymát, a tojást, borssal, majorannával, sóval ízesítjük, és jól összedolgozzuk. A csirkecombokat megmossuk, lecsepegtetjük.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tündüs, 2009, október 5 - 23:13
|
A zsemlét apró kockára vágjuk és a tokaszalonna felét kisütjük, majd ebben a zsemlekockákat megpirítjuk. A tokaszalonnát annyi sós vízben megfőzzük, amennyi ellepi. Ha puhára főtt, leszűrjük a levét. A levet ráöntjük a zsemlekockákra, majd az egészet együtt megdaráljuk. A vöröshagymát nagyon apróra vágjuk, a tokaszalonna zsírján pirítjuk.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tündüs, 2009, július 31 - 22:51
|
A zsömlék tetejét levágjuk (kb. 1 cm). Az alsó rész belsejét kikaparjuk. A kalapokat és a zsemlék belsejét vékonyan megvajazzuk. Egy tálban összekeverünk egy nagy doboz tejfölt, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a apró darabokra vágott (vagy reszelt) sonkát és sajtot, és a zsemlék kikapart belsejét. Jól összekeverjük, és visszatöltjük a zsemlékbe, rárakjuk a kalapokat, sajtot reszelünk rá.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tündüs, 2009, április 8 - 22:59
|
A zsemlét tejben megáztatjuk, majd kicsavarjuk, és hozzáadjuk a káposztareszelőn lereszelt kemény tojásokat. Az apróra vágott hagymát és a petrezselymet megpirítjuk, ezeket is hozzátesszük. Az egészet sóval és borssal fűszerezzük, majd ráütjük a nyers tojásokat. Jól átdolgozzuk és pogácsákat szaggatunk belőle, melyeket vékonyan lisztbe mártva kevés felhevített olajon ropogósra sütünk.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomi, 2009, március 27 - 19:21
|
A tojásokat keményre főzzük, a sárgákat a margarinnal, mustárral, sóval, borssal összekeverjük, majd hozzáadjuk a felkockázott fehérjét. A zsemlék tetejét levágjuk, az aljukba üreget vájunk, és megtöltjük a töltelékkel, majd ráhelyezzük a tetejét.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tündüs, 2009, február 23 - 12:48
|
A zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk (karikára, kockára). A fokhagymát áttörjük, az oreganoval, ízlés szerint sóval, borssal és borecettel addig kevergetjük, amíg a só elolvad, aztán hozzáadjuk az olajat és az összedarabolt zöldségekre öntjük. Lefedjük, 1 órát hűtőben állni hagyjuk. Közben a zsemlét kettévágjuk, kivájjuk a belsejét (erre nem lesz szükség).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tündüs, 2009, február 11 - 00:28
|
A zöldbabot babérlevéllel, rozmaringgal sós vízben puhára főzzük, majd lecsurgatjuk. Egy tepsit kikenünk olajjal és beborítjuk vékony zsemleszeletekkel. Elosztjuk rajta a zöldbabot, rátesszük a karikákra vágott szafaládét, a párolt rizzsel befedjük, végül ráütjük a tojásokat (mint a tükörtojást). Így készre sütjük.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tündüs, 2009, február 7 - 00:29
|
A kolbászt a tojással és a vízben áztatott, kicsavart fél zsemlével ledaráljuk, kevés borssal fűszerezzük. Elosztva a négy szelet húsra kenjük, ráborítjük a maradék hússzeleteket és hústűvel összetűzzük. A forró zsíron minden oldalán 2-2 percig sütjük, majd tepsib téve ráöntjük a maradék zsírt, a hústűt kihúzzuk és meleg sütőben mindkét oldalán 10-10 percig sütjük.
|
|
|
|
|
|