Alapanyagok: szalicil felhasználásával készült receptek: 1. oldal

Tündüs képe
Súgó megjelenítése
9.6
Értékelés: nincs Átlagérték: 9.6 (5 szavazat)

A szilvát megmossuk, kimagozzuk. Egy jó nagy fazék aljára öntjük az ecetet, erre ráönjtük a szilvát, majd a tetejére szórjuk a kristálycukrot. Felforraljuk, majd 3 órán át takaréklángon főzzük. Kevergetni nem szabad! Amikor letelt a három óra, óvatosan összekeverjük és még további 30 percig főzzük, majd üvegekbe önjtük, késhegynyi szalicilt teszünk a tetejére, és lezárjuk.

Tündüs képe
Súgó megjelenítése
Paradicsomlé házilag
7.16667
Értékelés: nincs Átlagérték: 7.2 (6 szavazat)

A paradicsomokat átmossuk, feldaraboljuk, a hibás részeket kivágjuk. Egy nagy lábasban felrottyantjuk, majd paradicsompaszírozón átdaráljuk. A kapott levet ismét egy nagy lábasba rakjuk, és felfőzzük, ízlés szerint adhatunk hozzá: zellerzöldet, paprikát.

Tündüs képe
Súgó megjelenítése
Magozott meggy befőtt házilag
7.71429
Értékelés: nincs Átlagérték: 7.7 (7 szavazat)

A meggyet megmossuk, kimagozzuk, 1 kg meggyhez 60 dkg cukrot adunk, összekeverjük, kiskanálnyi szalicilt is adunk hozzá, és ezzel is összekavarjuk. 1-2 napig állni hagyjuk, közben naponta többször megkavargatjuk. Ezután a meggyet üvegekbe rakjuk, annyi levet öntünk rá, hogy ellepje, majd celofánnal lekötözzük. Süteményekhez használhatjuk. A megmaradt levet szörpnek fogyasztjuk.

Tündüs képe
Súgó megjelenítése
Szilva befőtt házilag
8.07692
Értékelés: nincs Átlagérték: 8.1 (13 szavazat)

A szilvák szárát leszedjük, megmossuk, üvegekbe rakjuk, 2-3 szegfűszeget szórunk rá üvegenként. 3 liter vízhez 1 kg kristálycukrot adunk és felforraljuk, ezt a forró levet öntjük a szilvákra, tetejükre késhegynyi szalicilt teszünk, celofánnal lekötözzük, és másnapig szárazdunsztban tartjuk.

Tündüs képe
Súgó megjelenítése
Körte befőtt házilag
7.80952
Értékelés: nincs Átlagérték: 7.8 (21 szavazat)

A körtéket meghámozzuk, kettévágjuk, a magját kiszedjük, és a körte nagyságától függően 2 vagy 3 darabra vágjuk.

Tündüs képe
Súgó megjelenítése
4.54545
Értékelés: nincs Átlagérték: 4.5 (11 szavazat)

A paprikát magházától, ereitől megtisztítjuk és vékony szeletekre vágjuk. A paradicsomot meghámozzuk (forró vízbe mártjuk), nyolcrészre vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, félbe vágjuk, és vékony szeletekre vágjuk. Az olajon megdinszteljük a hagymát, rárakjuk a paprikát, sóval, borssal, pirospaprikával ízesítjük, majd kb. 10 perc múlva hozzáadjuk a paradicsomot és készre főzzük (kb. 10-15 perc).

Tündüs képe
Súgó megjelenítése
Málnaszörp házilag
7.5625
Értékelés: nincs Átlagérték: 7.6 (16 szavazat)

A málnát kézzel összetörjük, összekeverjük a vízzel, és a szalicillel, 1 egész napot állni hagyjuk egy 5 literes befőttes üvegben. Másnap egy tüll zacskóba rakjuk, felfüggesztjük, állni hagyjuk, hogy magától kicsepegjen a folyadék, hozzáadjuk a cukrot, megkevergetjük, hogy a cukor elolvadjon. Üvegekbe öntjük, és lekötjük.

Tündüs képe
Súgó megjelenítése
6.36364
Értékelés: nincs Átlagérték: 6.4 (11 szavazat)

A vékonyra szeletelt (legyalult) friss uborkát, káposztát, hagymát és paprikát összekeverjük a cukorral, az ecettel, a szalicillel és a borkénporral. Így egy órát állni hagyjuk, de közben azért még átkavarjuk. Majd azzal a lével, amit engedtek a zöldségek, üvegekbe rakjuk és lezárjuk. (Az felhasznált ecet 20%-os)

Tündüs képe
Súgó megjelenítése
10
Értékelés: nincs Átlagérték: 10 (4 szavazat)

A tököt megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk. A szörpöt, a cukrot, citromlevet, a vaníliás cukorral összekeverjük és ráöntjük a tökre, 1 napig állni hagyjuk. Másnap hozzáadjuk a vizet, és megfőzzük (forrástól számítva még 10 percig), pici szalicilt teszünk bele. Ha kihűlt üvegekbe rakjuk. Hidegen fogyasztva a legfinomabb.

Tündüs képe
Súgó megjelenítése
2
Értékelés: nincs Átlagérték: 2 (3 szavazat)

A rostos meggylé készítéséhez a cigánymeggy a legjobb, mert abból nyerhető a legtöbb lé. A meggyet megmossuk, kimagozzuk, és egy napig állni hagyjuk, ezalatt levet ereszt. Leszűrjük, de a gyümölcsöt nem nyomkodjuk ki. A körülbelül 3 liternyi rostos levet egyszer felforraljuk, feloldjuk benne az édesítő tablettát, majd a tartósítószerrel összekeverjük.

Tartalom átvétel